Dintre toate calitățile, unele certe, altele posibile, pe care o plantă le are, aș vrea să mă opresc acum asupra celei ornamentale.
Orice plantă - copac, arbust, tufă, întotdeauna o floare, etc - are o minimă valoare ornamentală intrinsecă, dată de culoare in primul rand, dar si de formă.
Bineînțeles, modul in care fiecare dintre noi percepem si evaluăm o astfel de valoare este subiectiv și poate fi asemuit cu o înclinație artistică, ce are un minim potențial de rafinare, evoluție. În țările bogate (mai exact democrații cu bogății bine administrate), acest domeniu al amenajării grădinilor, chiar daca nu tine de nevoile primare, s-a dezvoltat alături de toate celelalte aspecte ale vieții.
Cred că și Romania a evoluat de la brazii chei zmulși din păduri (Brasovul având atatea păduri la indemână), procurați de la piață aproape pe gratis inainte de Crăciun. Pretențiile au crescut (odata si cu controlul asupra traficului de brazi) si românii sunt dispuși să plătească mai mult pe brazi cu origine controlata, care au un aspect chiar frumos. In perioada pregatirilor de Crăciun, soții știu că acasă ii așteaptă familia care le va spune "N-ai putut și tu sa iei un brad mai frumos, uite ce chel e!"
Ne aflăm in stadiul in care oamenilor nu li se pare firesc să plăteasca bani pe plante - brazi, salcii, salcami, trandafiri - aceștia din urma fiind ușor de multiplicat prin butăsire, iar brazii fiind ușor de luat din pădure (totusi trebuie avut în vedere paguba adusă acelei păduri, incălcarea legii, etc.) , dar nu trebuie uitată ca explicație firească nici puterea de cumpărare.
Copacii ornamentali nu se limitează la speciile primare (ca mărul păduret) de brazi, fagi, carpeni, salcami, sălcii, etc, care pot ajunge la dimensiuni uriașe, așa cum le gasim si in păduri, in general improprii in imediata apropiere a caselor, drumurilor, având nevoie in timp și de multe tunderi agresive.
De-a lungul timpului, au apărut tot felul de soiuri de pomi fructiferi, prin selecții repetate, plecând, de exemplu, de la mărul pădureț si ajungând la mărul Jonathan (ionatan) în decursul secolelor. Similar s-au selectat soiuri cu valoare ornamentală, cu creșteri mai lente, mai dense și alte culori decat cele larg răspandite, soiuri ale speciilor de conifere, foiase, etc, cu valoare aproape exlusiv ornamentală. Sigur că și acestea pot fi folosite ca resursă energetică în caz de nevoie, dar nimeni nu are de ce să ia in calcul acest aspect când cumpără o astfel de plantă.
Cred că rămâne mult loc de scris pe acest subiect. Mă opresc deocamdată aici, dar nu înainte de a exemplifica cu niște poze ale unor secții de pin, arțar, etc